Duur & Kosten

Hoe lang duurt Mediation?

De duur van de Mediation is afhankelijk van wat er speelt tussen partijen. Soms is één gesprek voldoende, soms meerdere gesprekken. We maken in ieder geval vooraf gezamenlijk een inschatting van de duur en de kosten. En tussentijds evalueren we, of we nog steeds op de goede weg zitten. Gemiddeld zijn drie tot vijf gesprekken van maximaal 2 uur voldoende. Maar als het korter kan, laten we dat zeker niet na. Mediation mag geen langslepende procedure worden. Korte interventies zijn veelal effectiever.

Wat kost Mediation?

Doorgaans betalen partijen elk de helft van de kosten. Voorafgaan aan de mediation maken we een inschatting van zowel de duur als de kosten. Wil u hier meer over weten, neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Als u een Rechtsbijstandverzekering heeft, is het de moeite waard om te kijken of deze verzekering de kosten vergoed. Tegenwoordig is dit namelijk vaak wel het geval.

Verder kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde mediation, meestal “toevoeging” genoemd. Of u hiervoor in aanmerking komt is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. U betaald wel altijd een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Dit is minimaal € 53,-. De Mediator Noord stelt samen met u een aanvraag op voor gesubsidieerde mediation. Hij dient uw aanvraag in bij de Raad voor Rechtsbijstand. De raad bepaalt vervolgens of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. De subsidie geldt overigens niet wanneer het conflict te maken heeft met een zelfstandig beroep of eigen bedrijf. Lees hier meer over op de site van de Raad voor Rechtsbijstand.

 Met welke andere kosten moeten we rekening houden?

Bij een echtscheiding is er soms een taxatierapport nodig, of uitgebreid fiscaal advies. Ook worden testamenten soms aangepast bij de notaris of worden er kosten gemaakt voor een tijdelijke woonruimte voor één van de partijen. Daarnaast wordt van beide partners een uittreksel uit het bevolkingsregister en een uittreksel uit het huwelijksregister opgevraagd. Hiervoor zijn leges verschuldigd.

Wanneer een arbeidsgeschil of echtscheiding via de rechtbank geregeld wordt, brengt de rechtbank griffierechten in rekening.